A költő fia, lánya

Hangzatos, kissé nyárykrisztiános megnevező cím. Mert sokakat érdekel – gyakran a verseknél is jobban –, milyen volt egy-egy költő magánélete. Van-e leszármazottja József Attilának, felbukkanhat-e Pilinszky János-utód, volt-e gyereke Ady Endrének? – idézhetném tovább a diákok kérdéseit… És valószínű, hogy a kérdések orosz szerzők nevével oroszul is elhangoztak…


1) Дети Маяковского. Majakovszkij gyerekei
A tragikus körülmények között, harminchat éves korában elhunyt költő nem volt nős, viszont ezer szállal kötődött a férjezett Lili Brikhez. Kapcsolatuk kísértetiesen hasonlított Ady Endre és Diósy Ödönné Brüll Adél se-veled-se-nélküledjére. 
Az 1920-as években tett amerikai útján ismerkedett meg Majakovszkij az orosz emigráns Jelizaveta Ziberttel (másik nevén: Elli Jonesszal). Kettejük lánya volt a New Yorkban született és íróként-filozófusként ismertté lett Patricia J. Thompson (Патрисия Томпсон ~ Елена Владимировна Маяковская [1926–2016]).
Jelena bátyja öt évvel volt idősebb. Ő Moszkvában született. Édesanyja a Majakovszkijjal az oroszországi hírügynökségnél (РОСТА ~ Российское телеграфное агентство) dolgozó, férjezett Jelizaveta Lavinszkaja (Елизавета [Лиля] Лавинская). Ezt a fiút, akárcsak az amerikai kislányt, a férj a nevére vette. Így lett Majakovszkij fia Gleb-Nyikita Antonovics Lavinszkij (Глеб-Никита Антонович Лавинский [1921–1986]). A nevelőapa, Anton Lavinszkij, ismert futurista szobrászként tevékenykedett. A sors fintora, hogy ő tervezte a Buff-misztérium díszleteit (Антон Лавинский оформил постановку «Мистерии-буфф» [1921]), és ugyancsak ő készítette el Majakovszkij futurista, igencsak meghökkentő ravatalát (1930-ban).  
В течение трех дней гроб с телом поэта был выставлен для публичного прощания в московском клубе писателей. С 15 по 17 апреля 1930 попрощаться с Маяковским пришли около ста пятидесяти тысяч человек […]
Гроб Маяковского был выполнен в футуристическом стиле, а его автором стал известный скульптор Лавинский: примечательно, что именно в семье этого человека воспитывался внебрачный сын Маяковского. Любопытной деталью стала и специфическая погребальная флористика: цветов к гробу поэта почти не несли, вместо них кидали еловый лапник (’lucfenyőág’), а в центре композиции находился венок из металлических компонентов: молотов, маховиков и винтов (’kalapács, lendkerék, csavar’), а рядом с ним надпись: «Железному поэту – железный венок».
Hol volt felravatalozva Majakovszkij? 
Mennyien vettek tőle búcsút? 
Milyen virágot helyeztek a koporsóhoz? 
Miből készült a koszorú? 
Mi volt a koszorú mellé írva? 
Подсказка: az írók moszkvai klubjában │ mintegy százötvenezren │ semmilyet, csak lucfenyőágakat │ kalapácsokból, lendkerekekből, csavarokból │ vaskoszorút a vasköltőnek
Gleb-Nyikita Antonovics Lavinszkij – nevelőapját követve – szobrász lett. Részt vett azon a pályázaton, amelyet az 1950-es évek elején hirdettek meg a Moszkvában felállítandó Majakovszkij-szobor elkészítésére. Bár nem az ő pályamunkája nyert, de szobrát (vagy annak mutánsát) sokszorosítva – ez a kor gyakorlata volt – több településen is felállították. 
Ez a téma annyira kavargós, hogy a neten számos – néha már követhetetlen változatban – jelennek meg a kapcsolódási pontok. Az információkat a 2013-ban (Majakovszkij születésének 120. évfordulóján) bemutatott dokumentumfilm alapján osztom meg: документальный фильм «Третий лишний». 
2024-ben új film készült el Lili Brik és Majakovszkij kapcsolatáról («Закованные фильмом»).

2) Сводные родственники. Rokonság 
Подберите к специальным терминам соответствующие им значения. Kapcsolja össze a szót és az értelmezését!
          1 ___ сводный брат 
          ___:   сводная сестра 
          ___:   пасынок  
          4 ___:   падчерица  
          ___:   отчим  
          ___:   мачеха  
                (а) — неродная для одного из супругов дочь
                (б) — неродная мать, жена своего супруга в отношении к его детям
                (в) — неродной отец, муж своей супруги в отношении к её детям
                (г) — неродной сын для одного из супругов
                (д) — ребёнок одного из родителей или обоих, но  не является родной сестрой  
                (е) — ребёнок одного из родителей или обоих, но  не является родным братом  
Ключ: 1е, 2д, 3г, 4а, 5в, 6б

3) Visszatekintő

4) На заметку
     усыновление, удочерение  ’örökbefogadás’
Mindkét szó (az усыновление gyakoribb) töve a ’vkinek a gyereke’ jelentésű сын, illetve дочь. Az усыновлять/усыновить ’örökbe fogad’ igéből lett усыновитель az ’örökbe fogadó szülő’. Az ’örökbe fogadott gyerek’ az усыновленный ребёнок. Az ilyen család neve (семья с усыновленным ребёнком) – jogilag is – egyszerűen семья ’család’, a szülők мать és отец, a gyerekek pedig сын és дочь
Ha a korábbi házasságban született gyereket az új házasságban („nevükre véve”) nevelik, akkor számára a nem vér szerinti szülő мачеха, illetve отчим, ő pedig számukra падчерица, illetve пасынок. Ez az ún. mozaik- vagy patchwork család, oroszul – сводная семья.
A gyerek befogadását pénzért vállaló ’nevelőszülő/k’ a приёмный родитель / приёмные родители, a ’gyerek’ приёмный ребёнок, a ’család’ pedig приёмная семья.
A téma további kulcsszavai a nyitóképen találhatók. Az orosz nyelv nem tesz különbséget a fél- és a mostohatestvér között. 
Иные детские выплаты — ежемесячное пособие по уходу за ребёнком до 1,5 лет для неработающих родителей, единовременное пособие при рождении или усыновлении ребёнка и единовременное пособие по беременности и родам — тоже увеличатся на 7,4%. │ Семье, частью которой стала Соня, позавидовать можно! Восхищает и позиция родителей не скрывать от детей факт усыновления.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű