Szóval kép? Rajz és könyv

A befektetők az aukciókon előszeretettel keresik a festményeket és a könyveket. Legkelendőbbek – és természetesen a legdrágábbak is – Leonardo da Vinci, Picasso, Modigliani (да Винчи, Пикассо, Модильяни), az oroszok közül pedig Polenov, Ajvazovszkij, Siskin, Szerov, Levitan (В. Поленов, И. Айвазовский, И. Шишкин, В. Серов, И. Левитан). Szintén magas áron kelnek el az első kiadású könyvek (первые издания известных авторов) – különösen akkor, ha a szöveghez a szerző illusztrációja is társul (самые дорогие картины уходят за 20, 30, 50, 100 миллионов, а книги — за 10-15 миллионов рублей).


1) И рисунок, и книга. Rajz is, könyv is
A Nobel-díjas (1987) költő, Brodszkij (Иосиф Александрович Бродский [1940–1996]) szokása volt, hogy rajzokkal egészítette ki a leveleit, könyveit. 2023-ban kalapács alá került az egyik rajza, valamint az egyik kötete.

2) Ушли с молотка. Elkeltek
В 2023 году рисунок Бродского был продан за 3,8 миллиона рублей, а редкая книга с рисунком и автографом поэта — за 2,2 миллиона рублей. Теперь это самая дорогая его книга. Все эти предметы принадлежали друзьям Бродского.
    Mennyiért kelt el a rajz?
    Mennyit fizettek a könyvért?
    Mi a kötet különlegessége?
    Kinek a tulajdonában volt az árverést megelőzően e két tárgy?
Подсказка: 3,8 millió rubel │ 2,2 millió rubel │ rajzos, dedikált kötet │ Br. barátaié volt

3) Бродский на разных языках. Brodszkij-szövegek oroszul, magyarul és más nyelveken
    Стихотаоренияя Иосифа Александровича Бродского

4) Képes lapok

5) На заметку
     автограф  ’1. autogram, kézjegy, aláírás; 2. kézirat’
A görög eredetű (autos + graphō) szóban a második szótag hangsúlyos.
Памятные грамоты и футболки с автографами были вручены начальнику. │ На прощание певец подарил девушке фотографию со своим автографом.

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről. És a 20. század második felétől már a mesterséges intelligencia is.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű