Mintha mostanában ritkábban főznék (a blogon is). Igyekszem ezt most pótolni a nem éppen diétás, de az orosz reggelik szinte elmaradhatatlan részeként asztalra kerülő szirnyiki receptjének a közreadásával. No, és az elkészítésével (is)! 1) Сырники, или твор о жники. Szirnyiki, avagy túrópuffancsok/-lepénykék Magyar(ra fordított) nevük nincs. A szirnyiki az ukrán сир ’túró’ szóból képzett alakként került az orosz nyelvbe, s lett belőle с ы рники . Másik neve: твор о жники (oroszul utalva a legfőbb összetevőre, a túróra, azaz a ’тв о р о г’ -ra) – habár a receptek is megerősítik, hogy a твор о жники tágabb fogalom, többféle sütemény elnevezése (például a szlovák anyanyelvjárásom szerint is tvarožníka a túrós lepény, néha még a rétes és a kalács is…); de a hagyományos szirnyiki azért marad – сырники. A сырники is, a творожники is többes számú főnév, egyes számban hímneműek ( сырник , творожник ). 2) Ингредиенты. Hozzávalók Az igazi szirnyikihez túró, tojás, liszt, só (és cukor,