Tejtermék, de nem is egy

Magyarországon évente egy személy megközelítően 165 kilogramm tejterméket fogyaszt. Ön is?


Спасибо, Жолт, за то, что ты прислал фотографии.
Они заставили меня побольше узнать о молочных продуктах.

1) Молоко, молоко, молоко. Tej, tej, tej
Молочные продукты ’tejtermékek’ – это продукты из молока, в том числе, и кисломолочные продукты. Кисломолочные продукты ’erjesztett tejtermékek’— напр. сметана, йогурт, творог и простокваша, кефир, мацони. При сквашивании молока расщепляется лактоза (т. е. молочный сахар). Именно поэтому кисломолочные продукты считаются полезнее обычного молока. 
    Мнемонический приём. Hogy könnyebb legyen megjegyezni...
Все кисломолочные продукты __________ продукты,
но не все __________ продукты __________ продукты.

Самые известные молочные продукты — молоко ’tej’, сметана ’tejföl’, творог ’túró’, простокваша ’aludttej’, сыр ’sajt’, сливочное масло ’vaj’, йогурт ’joghurt’ (a török yoğun ’sűrű’ szóból származik, elválasztása: йо-гурт), кефир ’kefir’, сливки ’tejszín’, сгущённое молоко ’sűrített tej’.

2) Развитие навыков говорения. Megszólaláshoz
    Какие молочные продукты вы любите больше всего? 
    Где вы покупаете молочные продукты — в магазине, на рынке? 
    Как часто у вас бывают на столе молочные продукты? 
    С чем вы пьёте кофе?
    Встречаются ли у вас среди знакомых люди с непереносимостью лактозы или аллергией на молочный белок?

3) Что такое..? Mi is ez?
A következő tejtermékek elkészítési módja országonként, területenként változik, ezért a bemutató eltérhet az önök által ismerttől.
            О   айра́нajran
közép-ázsiai erjesztett tejital; gyakorlatilag vízzel higított, sós joghurt
            О   варене́ц → varenyec
erjesztett, rózsaszínkés tejital; a lassú tűzön „pirulásig” elfőzött tejet tejföllel (vagy tejszínnel) összekeverik, majd állni hagyják, hogy saványkás ízt kapjon; a szó a варить ’főz’ igéből származik
            О   ря́женка → rjazsenka
erjesztett, világosbarna színű, lágy ízű, orosz, ukrán, belarusz tejtermék; a harmadnyira elfőzött tejből erjesztőanyagok (болгарская палочка) hozzáadásával készül; nevezik sült joghurtnak is
            О   кайма́к → kajmak
közép-ázsiai, magas zsírtartalmú, krémes, pudingszerű tejszíntermék; eredetileg úgy készítették, hogy az este frissen fejt tejet felmelegítették, lehűtötték, majd állni hagyták, végül lefölözték (másnap az újabb tej leszedett fölét a meglévőre rétegezték), érlelték; a szó jelentése: ’tejszín, sűrű tejföl’
            О   каты́к → katik
eredetileg juhtejből készült savanyú író Közép-Ázsiában, leginkább a sűrű joghurtra emlékeztet; a tejet előbb felforralják, hogy zsírosabb és táplálóbb legyen, a további melegítéssel a tej kétharmada elpárolog, ezt a maradékot – rázás, keverés nélkül – megfelelő hőmérsékleten erjesztik; gyümölccsel, gabonafélékkel dúsíthatják az édeskés italt; a nem(igen) hasznosított mellékterméke a sűrű tejfölhöz hasonló állagú szuzma (сузьма); a katik legfeljebb három napig áll el: ha savanyúvá válik, levesek, saláták ízesítésére használják 
            О   мацо́ни ~ мацу́н → macun
savanykás ízű, kocsonyás állagú örmény, grúz erjesztett tejital; tehén-, juh-, kecske-, bivalytejből készül(het) forralás, hűtés, (aludttejes) erjesztéssel; a szó az örmény nyelvben ’savanyú tej’-et jelent  
            О   простоква́ша Ме́чниковская → Mecsnyikov-féle aludttej
diétás termék, a modern joghurt elődje (предшественница современных йогуртов); a gyerekek négyéves kortól fogyaszthatják; a fiatalság elixírjeként emlegetik (эликсир молодости), uis a gerontológus, immunológus Mecsnyikov (orvosi Nobel-díjat 1908-ban kapott) úgy vélte, hogy a bolgár joghurtban (is) lévő tejsav elpusztítja az öregedést okozó bélbaktériumokat (állítólag ő maga is naponta fogyasztott ilyen tejterméket, 71 évesen hunyt el) 
            О   снежо́к → sznyezsok 
krémes állagú, erjesztett tejital pasztőrözött tejből, cukor vagy gyümölcsszirup hozzáadásával; az 1960-as években hozták létre a Szu.-ban a nem túlságosan kedvelt bolgár joghurt „kiváltására”; jelentése: ’hógolyó’

4) Творо́жный сыро́к, или глазиро́ванный сыро́к ~ глазированный шоколадом творожный сырок. 
    Mázas túró vs. Túró Rudi 
        (уровни A2–B1)
Творожные сырки впервые начали производиться в СССР в 1930-х годах. В магазинах сырки появились в пятидесятые годы. Вариации — солёные, острые, сладкие и глазированные.
Венгерские сырки Туро Руди (маленькие творожные батончики, покрытые вкусным шоколадом) начинают свою историю с 1954 года, когда три венгерских специалиста посетили Советский Союз. Во время этой поездки они увидели продукт, сделанный из творожной смеси и покрытый шоколадом.
В 60-х годах в Венгрии начали разрабатывать свой аналог советских глазированных сырков. Промышленное производство началось в тысяча девятьсот шестьдесят восьмом году.
A Szovjetunióban az 1930-as években megjelent túró(ruda)cska tömeggyártása az __________ években kezdődött. A ____________________, bevonat nélküli __________ mellett legnépszerűbb a __________ „túrócska” lett.
А magyar __________ 1954-ben egy szovjet tejüzemi __________ ismerték meg a túróédességet, amelynek gyártása __________ – a szovjet szabvány módosított változataként – kezdődött el. 
Подсказка: ötvenes │ sós │ csípős │ édes │ csokibevonatú │ szakemberek │ látogatáson │ 1968-ban 

5) Чем отличается термостатный способ от традиционного? Hagyományos vagy termosztatikus? 
        (уровни В2–С1)
Режим термостатного способа приблизительно повторяет условия изготовления кисломолочных продуктов в деревенской печке.
В современных термостатных установках можно поддерживать необходимую температуру. Особенность термостатного метода в том, что продукт сразу закрывают в потребительскую тару. Его ставят в специальную камеру. Там он густеет. В этой же таре термостатные молочные продукты поступают к покупателю.
Термостатные ряженка, варенец, кефир или катык не набирают кислотности и имеют более нежный вкус, более густую структуру. Они стоят дороже обычных.
    Что повторяет режим термостатного способа? 
    Что можно поддерживать в современных термостатных установках? 
    В чём особенность термостатного метода? 
    Куда ставят продукт? 
    Что он делает в специальной камере? 
    В чём поступают термостатные молочные продукты к покупателю? 
    Что характеризует термостатные молочные продукты? 
    Какова их цена? 
Подсказка: условия изготовления кисломолочных продуктов в деревенской печке │ необходимую температуру │ продукт сразу закрывают в потребительскую тару │ в специальную камеру │ он густеет │ в этой же таре │ они не набирают кислотности и имеют более нежный вкус, более густую структуру │ они стоят дороже обычных молочных продуктов

6) Visszatekintő

7) На заметку
     палочка  ’1. pálcika; 2. karmesteri pálca; 3. dobverő; 4. bacilus’
A палка kicsinyítő képzős alakja. A болгарская палочка (lactobacillus bulgaricus) tejből tejsavat képező, joghurt készítéséhez használt baktérium (палочковидная болезнетворная бактерия; бацилла)’; nevét a feltaláló nemzetisége alapján kapta. 
Чем полезна болгарская палочка для организма? │ В 1907 г. палочковидную бактерию назвали Lactobacillus bulgaricus в честь Болгарии. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű