Szóval kép? A tudós portréja

A képet 1924-ben (2024-ben éppen száz éve) Leonyid Paszternak – az író Borisz Paszternak apja – készítette (Леонид Осипович Пастернак [1862–1945]). 
Mint 1921-től Berlinben és Oxfordban élő emigráns festőnek a Szovjetunióban csak 1979-ben nyílt kiállítása, de akkor már a Tretyjakov-képtárban. Az oxfordi műterme 1999-től múzeum lett.


1) Леонид Пастернак и Эйнштейн. A festő és a fizikus
А Paszternák család és Einstein (1879–1955) a német fővárosban ismerkedett meg, mégpedig sajátos körülmények között. Egy alkalommal Paszternak feleségétől, amint éppen a német követség egyik rendezvényén pianínón játszott, megkérdezték, nem kísérné-e Einstein hegedűjátékát. Végül ebből a közös zenélésből szövődött a barátság, s ennek a találkozásnak köszönhetők az Einsteint megörökítő portrék is.  
    Когда состоялась первая персональная выставка художника в СССР?
    Где именно состоялась первая советская выставка художника?  
    Когда был создан музей художника?
    Где открылся музей Пастернака?
    Где познакомились Пастернак и его жена с Эйнштейном?
    Когда был сделан Пастернаком первый большой портрет Эйнштейна?
Подсказка: в 1979 году, в Москве в Третьяковской галерее │ в 1999 году, в Оксфорде в мастерской Пастернака │в берлинском посольстве, в 1924 году

2) Преобразуйте предложение на сленге в разговорный стиль. Stílusváltással: szlengből köznyelvivé
    Портрет находится в читальке библы универа в Иерусалиме.
    __________________________________________________________
Подсказка: Портрет находится в читальном зале библиотеки университета в Иерусалиме.

3) Формула E = mc2. Az E = mc2  képlet a 20. század század szimbóluma
Специальная теория относительности, в её рамках — закон взаимосвязи массы и энергии:
Кадры из видео c Альбертом Эйнштейном

4) Képes lapok

5) На заметку
     посольство  ’1. követség; 2. küldöttség [rég.]
Semlegesnemű szó. A посол ’(nagy)követ’ főnévből keletkezett képzővel. A посол ragozásakor a посл- tőhöz kapcsolódik a zárómorféma; a hangsúly mindig a második szótagon van: нет посла, с послами; a посылать/послать igével rokon. Azonos alakú, de teljesen más jelentésű a соль ’só’ tövű посол ’sózás’.
Посольство Российской Федерации в Венгрии ’Oroszországi Föderáció Nagykövetsége Magyarországon ~ magyarországi orosz nagykövetség ~ Oroszország budapesti nagykövetsége’Посольство Венгрии в Москве ’Magyarország Nagykövetsége, Moszkva ~ moszkvai magyar nagykövetség’.
О чём сообщает посольство РФ в Турции на своём сайте? │ Российское посольство в ФРГ заявило о встрече министров. 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről. És a 20. század második felétől már a mesterséges intelligencia is.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű