Így kezdődik… a mesékkel tele könyv

Az író és festő-animátor Vlagyimir Szutyejev (Владимир Григорьевич Сутеев [1903–1993]) a mesekönyveit nemcsak írta, hanem illusztrálta is. A Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó a 2020-as évek elején közzétette Szutyejev A három kiscica, A gomba alatt, Vidám mesék, Miau és más vidám mesék című meseválogatásait a szerző rajzaival (издания Сутеева вышли с рисунками автора).


1) Вступительное Начальный абзац. Ez a bevezető
Давайте познакомимся. Мы — Ваня и Маша Кнопочкины. Нам уже по 6 лет. Мы близнецы, и все нас зовут просто — Кнопки. У нас есть большая чёрная собака Чапка, очень умная, и кот Усик — он ещё совсем маленький. Весь этот новый год мы будем вам рассказывать, как мы живём.
            (В. Г. Сутеев «Времена года. Рассказы») 
Ismerkedjünk meg! Engem Másának hívnak, a testvéremet pedig Ványának. Hatévesek múltunk. Mind a ketten. Mivelhogy ikrek vagyunk. Így is hív bennünket mindenki: az Ikrek. Van egy nagy fekete kutyánk, a Csapka. Igen okos kutya. Meg egy cicánk is van, a Szuszi. Lehet, hogy ő is okos, de még nagyon kicsi. Elhatároztuk, hogy ebben az évben hónapról hónapra elmeséljük, mi történik vele mi történt velünk.
            (Vlagyimir Szutyejev: Miau és más vidám mesék. Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2023, 5.; ford.: Balassa Anna)
    Mi az ikrek orosz és magyar családneve?
    Hogy hívják a kiscicát oroszul és magyarul?
Подсказка: az eredetiben a кнопка ’gomb, nyomógomb, rajzszög’ szóból származik │ az orosz név az ус(ы) kicsinyített képzős alakja; ’bajszi, bajszocska’ 

2) Сказки одного из самых популярных детских писателей Венгрии. Lázár Ervin-mesék
    (1) Читать онлайн. Online olvasáshoz (A Négyszögletű Kerek Erdő; Mikkamakka és egyebek)
            О квадратно-круглом лесе, Микке-мяу и других 
    (2) «Бержиан и Дидеки». Berzsián és Dideki barátai
            Ez a társaság vonult el „a Hörpentő nevezetű szörpentőbe (в корчму «Глоточек»)”. 

Ключ: 1з 2е 3в 4д 5ж 6б 7г 8а

3) Памятка. Csak emlékeztetőül
    (1) A Berzsián Berzsenyi Dániel családnevének gyereknyelvi változata („De csúnyán néz ez a Berzsián.”). A Dideki pedig szóhatáreltolással keletkezett (Csigabiga gyere ki, / ég a háza, Dideki!). 
    (2) V. Szutyejev kétkezes volt (амбидекстрия ’kétkezesség’), vagyis egyszerre volt jobb- és balkezes, egyszerre tudott az egyik kezével írni, a másikkal rajzolni. 

4) Visszaolvasó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Több a kelleténél