Csirkefej
Lehetne Spiró György 1985-ös tragédiájának a címe is. De itt most – mint állati testtáj – a húsfélékre utal.
Разрез животных. Baromfibontás, hentes- és mészároskodás
(1) Птицы. Szárnyasok
² csirkehús → курятина (мясо кур ~ куриное мясо)
² pulykahús → индюшатина (мясо индеек)
² kacsahús → утятина (мясо уток ~ утиное мясо)
² libahús → гусятина (мясо гусей ~ гусиное мясо)
² szárnyas vad → дичь (голубь 'galamb', перепел 'fürj', фазан 'fácán', куропатка 'fogoly')
A csirke testtájak szerinti részei:
fej — голова
nyak — шея ~ шейка
láb — лапа
szárny — крыло
hát — спинка
alsócomb — (сочная) голень ~ ножка
felsőcomb — бедро
egész comb — окорочок (твои окорочка ~ окорочки)
csontos-bőrös mell — грудинка на кости с кожей
mellfilé — (большое, маленькое) филе грудки
szív — сердце ~ сердечко
máj — печень
zúza — желудок
(2) Мясо домашних млекопитающих. Nagy vágóállatok (emlősök)
² marhahús → говядина (говяжье мясо ~ мясо домашних коров и быков)
² sertéshús → свинина (мясо свиней ~ свиное мясо)
² birkahús → баранина (мясо баранов и овец)
² lóhús → конина (мясо лошадей)
² borjúhús → телятина (мясо телят)
² bárányhús → ягнятина (мясо ягнят)
² kecskehús → козлятина (мясо домашних коз)
2) Мясник. Hentes és mészáros
Eredetileg a hentes csak disznóvágással és -feldolgozással foglalkozott, míg a mészáros „állata” a szarvasmarha (крупный рогатый скот) volt, de hozzá tartozott a borjú, juh, ürü, bárány és a ló is.
A ’hentes’ szó eredete homályos; a ’mészáros’ szláv jövevényszó: a meso, mäso, мясо származéka (akárcsak a Mensáros családnév).
3) Забой ~ убой свиней ‒ традиционный праздник в Венгрии. A magyar disznóvágás, disznótor
A hagyomány szerint a téli hónapokban tartják; a szülőfalumban – szlovákul – zabíjačka a neve. Az állatok védelmében – rendkívül helyeselhető módon – az otthoni vágást is (домашний ~ подворный убой; резать/зарезать [зарежу, зарежешь, зарежут; зарезал; зарежьте] свинью) szabályozzák, különösen az állat leszúrását, elaltatását (колоть/заколоть [заколю, заколешь, заколют; заколол; заколите] свинью; у/бить электрическим током).
4) Для вас, специалисты по мясу. Hússpecialisták számára
A szakemberek – de a rendszeresen vásárló, nem szakemberek közül is sokan – könnyedén és pontosan megkülönböztetik a húsokat az állatok testtájai szerint. Ön közéjük tartozik?
1. próbaFelismeri a marhahúsféleségeket?
[________] nyak; [________] felsál; [________] vesepecsenye; [________] bélszín;
[________] szűzpecsenye; [________] lapocka; [________] szegy; [________] oldalas,
[________] rostélyos; [________] lábszár; [________] comb; [________] farok.
2. próba
Melyik a sertés legfinomabb része? És mit érdemes belőle készíteni?
A sertés testtájai szerinti húsok:
tarja [___________], karaj [___________], lapocka [___________], comb [___________],
oldalas [___________], dagadó [___________], fej [___________], csülök [___________],
köröm [___________], farok [___________], fül [___________].
5) Visszatekintő
Állatok és kicsinyeik
„A kiskirály sem él jobban” (PS)
Sütve-főzve
ЗАПОМИНАЛКА
мясо на костях ↔
без костей (бескостное мясо)
|
csontos ↔ csont nélküli hús
|
ветчина, окорок
(какие окорока)
|
sonka, egész sonka
|
шкварки (маленькая шкварка)
|
töpörtyű
|
холодец ~ (вкусный) студень
|
kocsonya
|
колбаса
|
kolbász, hurka
|
Megjegyzések
Megjegyzés küldése