Amikor csomag érkezik

Mégpedig igazi meglepetés. Benne egy kedves levél – nem is akármilyen, hanem párját ritkító, hiszen kézzel írták. Mellékelve egy hűtőmágnes, rajta a háromtagú rokonszenves család fotográfiája, valamint két emlékérme. 

Спасибо вам, Жолт, за сюрприз. 

1) Регулярные монеты в обороте ~ монеты для оборота и памятные монеты. Forgalmi és emlékérme 
 ***  (1)  ***
Az érem és az érmek. Медаль и медали
A 2024-es nyári olimpián sok érem talált gazdára; sajnos az érmek között néhány hibás is akadt. Oroszul e sporteredményt elismerő tárgy neve: медаль (золотая медаль, серебряные медали, много бронзовых медалей).
 ***  (2)  ***
Az érme és az érmék. Монета и монеты
A kártyás fizetés elterjedésével egyre kevesebbszer van szükségünk a pénztárcánkra, hogy onnan akár papír-, akár aprópénzt halásszunk ki. Talán előkerül még egy-egy százforintos, de biztosan rácsodálkozunk a szétguruló húszforintosokra. Pénz esetén az ’apró’ – oroszul – мелочь, amelyhez nyolcféle érme, azaz монета tartozik. Melyek ezek az érmék? Az egy-, öt-, tíz-, ötvenkopejkás (монеты номиналом в 1, 5, 10, 50 копеек), valamint az egy-, két-, öt-, tízrubeles (монеты номиналом в 1, 2, 5,10 рублей).

2) О памятных монетах. Az emlékérmékről 
    Памятные монеты
(их подтип — юбилейные) выпускаются из драгоценных и недрагоценных металлов Банком России. В 2018 году для оборота выпускались как 10 рублей регулярной чеканки, так и памятные 10-рублёвые монеты. Но почти весь объём юбилейных выпусков оказался в руках «перекупов», поэтому в обороте их крайне мало.
Bizonyos tízrubeles, 2018-as kibocsátású emlékérmék – a felvásárlások következtében – igen ritkák.  
    Стоимость 
памятных биколорных монет номиналом 10 рублей (2018 г.) — 30–80 рублей.
Mindig többet ér a névértékénél a bicolor (kétszínű) vagy a valami miatt hibás érme. Például egy 2018-as tízrubeles emlékérméért, amelynek a pereméről hiányzik a ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ felirat, megadnak ötezer rubelt is.
    Присланные мне монеты
были выпущены в 2018 году. Обе десятирублёвки. Одна из них — биколорная ~ биметаллическая. На аверсе и реверсе — надписи «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ», «БАНК РОССИИ», «2018», «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», «КУРГАНСКАЯ ОБЛАСТЬ» и изображение герба Курганской области. Другая из них — монета нового образца, т. е. стальной кружок с защитным латунным покрытием, с надписью («WINTER UNIVERSIADE») и изображением талисмана игр (с Лайкой). 
A kétszínű érmén eredetileg a mag ~ korong (диск) nikkelezüst, az abroncs ~ gyűrű (кольцо) sárgaréz. 2017 óta azonban a drága ötvözeteket kevésbé értékes acélra (сталь) cserélték. Ennek ellenére az érme külalakja nem változott, mert igen vékony sárgaréz (латунь) és réz-nikkel (мельхиор) réteg borítja.
Az ún. sárga színű tízrubeles acélérme (10-рублёвая монета) sárgaréz védőbevonattal készül.
    Аверс? Реверс?
Az érmék elő- és hátlapjának elnevezése – a megjelenített adatok, feliratok, ábrázolások besorolása miatt – a különböző nyelvekben nem egységes. Az Oroszországi Bank szerint például a kopejkák Szent Györgyöt, a rubelek kétfejű sast ábrázoló oldala az előlap; de a kombinált tízrubeles emlékérméken a névértékkel ellátott oldal az előlap.
A magyar szabályokhoz igazodva az ’előlap érmeképpel, fej [rég.]’ az аверс ~ лицевая сторона, a ’hátlap névértékkel, írás [rég.]’ a реверс ~ оборотная сторона.
Az érmékkel ellentétben az érmek előlapja minden nyelvben az az oldal, amelyen az esemény ábrázolása, szimbóluma, megnevezése szerepel. 

3) Магнит ~ магнитик ~ магнитка на холодильник. Hűtőmágnes
    (1)
        Покупаете ли вы магниты на холодильник за границей? 
        Вы коллекционируете магниты на холодильник?
        Какие магниты на холодильник вам нравятся?
        Из каких частей состоит магнит на холодильник?
        На что можно вешать магниты?
        Вы когда-нибудь делали магнит на холодильник?
    (2)

4) Visszatekintő

5) Ключевые слова
гурт ’a pénzérme pereme’
кант ’a pénzérme abroncsa’ 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nevetni kell, ennyi az egész…

Szóval kép? Orosz erdős